De week van de peuters

Ons kikkeravontuur zit erop…

Aan het begin van het thema ‘kriebelbeestjes’ hadden we een grote bak met kikkervisjes op de groep. We zijn een aantal weken bezig geweest met dit project. Samen met de kinderen hebben we kunnen zien hoe de visjes veranderde in springende kikkers! 

 

De kinderen hebben geleerd hoe een visjes langzamerhand veranderd in een echte kikker. Eerst komen de achterpootjes, dan de voorpootjes en dan wordt de staart steeds kleiner en verdwijnt deze uiteindelijk. We hebben verschillende activiteiten gedaan die passen bij het thema.

 

We hebben de evolutie van de kikker uitgeknipt en op de juiste volgorde opgeplakt. Dit is een activiteit waarbij de motoriek gestimuleerd wordt. De kinderen worden uitgedaagd om te leren omgaan met een schaar. Ook wordt er getest of de kinderen de kennis die ze hebben gehoord kunnen herhalen en uitdragen. De evolutie van de kikker is met plaatjes meerdere keren uitgelegd in de kring. Het was nu een goed moment om te testen of de kinderen het begrepen hebben. Leuk om te zien hoe elk kind deze informatie op zijn of haar eigen manier verwerkt.

 

Met onze handen hebben we kikkerdril (chia zaad met water) gevoeld! De bak stond buiten en de kinderen mochten voelen hoe de kikkerdril voelt. Zo krijgen ze een beeld bij begrippen zoals; de kikkerdril is glibberig. Of; de kikkerdril plakt. Leuk om te zien hoe de kinderen naar de bak toegetrokken werden en met veel interesse kwamen kijken!

 

Tijdens het buitenspelen zijn we erg bezig met de natuur om ons heen. De natuur veranderd elke dag en er zijn elke keer weer nieuwe dingen te ontdekken. Tijdens onze wandeling hebben we een echte kikker gevonden! Gelukkig hadden we een emmer bij ons. De kinderen konden de kikker van heel dichtbij bekijken en zien hoe groot zijn achterpoten waren! Samen hebben we de kikker weer vrijgelaten aan het randje van de sloot. 

 

Ons eigen kikkeravontuur zit er weer op. Deze week hebben we samen met de kinderen elke dag een paar kikkertjes vrijgelaten daar waar ze horen. Bij de sloot. En aantal dappere kinderen durfde de kriebelende kikker vast te houden en vrij te laten langs de waterkant. We hebben allemaal even gezwaaid en afscheid genomen van de kikkers. Het was eens spannend en leerzaam avontuur!

 

🐸

IMG_1645 IMG_1645